Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Kon-Tiki (2012) - Review / Κριτική


Το Kon-Tiki είναι μια ταινία που θα λατρέψεις! Χωρίς πλάκα όταν έχουμε περιπέτεια που βασίζεται σε αληθινή ιστορία με καρχαρίες, ακατόρθωτους άθλους και 5+1 τρελούς στην μέση του ωκεανού με μία σχεδία δεν γίνεται να πούμε όχι. Πόσο μάλλον σε μια νορβηγική παραγωγή που ήταν πέρυσι υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και όχι μόνο.


Ο Thor Heyerdahl (Pål Sverre Hagen), ένας Νορβηγός εξερευνητής έχει αναπτύσσει μια θεωρία πως οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών της Πολυνησίας δεν ήρθαν από την Ασία όπως όλοι πίστευαν αλλά από έναν αρχαίο λαό της νότιας Αμερικής. Έτσι θα προσπαθήσει να κάνει κάτι ακατόρθωτο.Το Απρίλιο του 1947 θα διασχίσει μία απόσταση 4.300 ναυτικών μιλίων μόνο με μία ξύλινη σχεδία και άλλους πέντε παλαβούς και γράψουν ιστορία.

Είναι απίστευτο το πάθος αυτού του ανθρώπου για την δουλεία και πως δεν εγκατέλειψε το σκοπό του παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στην εύρεση χρηματοδότησης.Όλοι τον περνούσαν για τρελό και δεν πίστευαν στην θεωρία του.Ίσως και να ήταν αν σκεφτούμε πως διέσχισε τον ειρηνικό ωκεανό με μία σχεδία και βασικό εξοπλισμό χωρίς να ξέρει καλά καλά να κολυμπάει.

Οι κόποι του όμως ανταμείφτηκαν όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του 101 μέρες μετά και έτσι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα για την Νορβηγία. Το πολυμεταφρασμένο του βιβλίο του και το ντοκιμαντέρ του που πήρε Oscar το 1951 είναι οι βάσεις της ταινίας αυτής.

Το σκηνοθετικό δίδυμο Joachim Rønning και Espen Sandberg καταφέρνει χωρίς υπερβολές μας να μας παρουσιάσει μια ταινία οσκαρικών προδιαγραφών.Δεν κάνουν κάτι απίστευτο όμως διακρίνουμε την τελειομανία τους για μια ταινία χωρίς ψεγάδια.Τα τρομερά πλάνα είναι ατού της ταινίας.Είτε μακρινά είτε υποβρύχια καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θυμίζει αρκετά Life of Pi. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το studio της Disney του επέλεξε για το πέμπτο μέρος της σειράς Pirates of the Caribbean.

Όσο αφορά το υποκριτικό κομμάτι τα λόγια είναι περιττά. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να μας πείσουν πως δεν παίζουν ένα ρόλο αλλά τον βιώνουν.Γιαυτό και μας μεταδίδουν όλοι την αγωνία και την ένταση που υπάρχει.Σε κάποιες στιγμές έπιασα τον εαυτό μου να νομίζει πως όντως είναι ντοκιμαντέρ.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως παίζει ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς ο Σουηδός Gustaf Skarsgård (Ondskan,Vikings)

Συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς πως το Kon-Tiki είναι μια περιπέτεια με καταπληκτικές ερμηνείες, ωραία σκηνοθεσία,  τρομερά πλάνα, σασπένς και απέραντο γαλάζιο. Δηλαδή μία σινεφίλ απόλαυση.

Στις σκοτεινές αίθουσες από 31 Οκτωβρίου 2013.             Προσωπική Αξιολόγηση: 4/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου