Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Black Books (2000 - 2004) - Review / Κριτική


Ο μήνας που διανύουμε για τους περισσότερους φοιτητές είναι και ο πιο δύσκολος. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξής δυσκολία. Ποια σειρά να ξεκινήσουμε; Το Black Books είναι μία από αυτές που αξίζουν τον χρόνο σου. Κωμωδία τύπου sitcom, βρετανικής προέλευσης με αχτύπητους χαρακτήρες που σου εγγυούνται σίγουρο γέλιο.

Ο Bernard Black είναι ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που μισεί τους πελάτες του και τον κόσμο γενικά. Η μοναδική του φίλη είναι η Fran, μία νευρωτική κοπέλα που δυσκολεύετε να κάνει σχέσεις και μαζί περνούν τα βράδια τους μπεκροπίνοντας. Όταν όμως Βernard προσλαμβάνει για υπάλληλο του τον Manny Bianco μία σειρά σουρεαλιστικών καταστάσεων ξεκινάει.

Τι κάνει όμως το Black Books τόσο πετυχημένο; Το μυστικό της σειράς βρίσκετε στο καλογραμμένο σενάριο του Ιρλανδού πρωταγωνιστή Dylan Moran. Ένα σενάριο γεμάτο απρόσμενες καταστάσεις που συνοδεύονται από μοναδικές ατάκες και φυσικά έξυπνο μαύρο χιούμορ.Με λίγα λόγια αυτό που λέμε βρετανικό!


Για να επιτευχθεί όμως αυτό του είδους του χιούμορ, χρειάζονται και οι ανάλογοι χαρακτήρες για να το υποστηρίξουν. Ο Bernard Black (Dylan Moran) όπως αναφέραμε είναι μισάνθρωπος, αντικοινωνικός, αλκοολικός με ένα τσιγάρο στο στόμα και ένα βιβλίο στο χέρι. που βρίζει τους πάντες. Η φίλη του η Fran (Tamsin Greig) που ακολουθεί τις κακές του συνήθειες, πάσχει από υπαρξιακές αναζητήσεις που τις σβήνει στο αλκοόλ ενώ από την άλλη ο  Manny (Bill Bailey) είναι το ακριβώς αντίθετο. Έξυπνος, αγαθός, γεμάτος ζωή δίνει την χαρά στους γύρω του με τα ξεκαρδιστικά καμώματα του.

Η σειρά διαδραματίζεται κυρίως στους χώρους του βιβλιοπωλείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται βαρετή. Αποτελείτε από τρεις κύκλους 6 επεισοδίων ο καθένας, με διάρκεια περίπου 25 λεπτά το κάθε επεισόδιο. Επίσης έχει κερδίσει βραβεία για καλύτερη κωμωδία καταστάσεων το 2001 και 2005 στα BAFTA Awards!

Μοναδικό μειονέκτημα που θα μπορούσε να πει κανείς για την σειρά είναι ο μικρός αριθμός επεισοδίων, δεκαοχτώ στο σύνολο. Αλλά αν κρίνουμε από τα περισσότερα sitcom πολλών κύκλων μετά από ένα σημείο πέφτει η ποιότητα. Τουλάχιστον εδώ έχουμε τρεις σεζόν που η μία είναι καλύτερη από τον άλλη.

Από τις λίγες σειρές που θα ξαναέβλεπα εύκολα και φυσικά από τις καλύτερες που έχω δει. Για όσους λατρεύουν τις βρετανικές κωμωδίες και το σαρδόνιο χιούμορ αξίζει να δουν τον πιλότο για να πειστούν. 
Και το intro της σειράς τατά τατατά τατά...

Y.Γ. για όσους ξέρουν σειρές με παρόμοια χαρακτηριστικά ας αφήσουν τις προτάσεις τους στα σχόλια :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου