Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Deliver Us From Evil (2014) - Review / Κριτική


Ξόρκισε το Κακό: Η νέα ταινία του του Scott Derrickson επιτέλους έφτασε στην χώρα μας. Μετά από καθυστέρηση μερικών μηνών βρήκε διανομή και είναι εδώ για μας προθερμάνει για μια φθινοπωρινή περίοδο γεμάτη πολλά υποσχόμενες ταινίες τρόμου, με πρώτη και καλύτερη την Annabelle! Πάμε να δούμε γρήγορα τι παίζει...

Ένας  αστυνομικός επιθεωρητής της Νέας Υόρκης, ο Ralph Sarchie (Eric Bana) βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά άγριων και ανεξήγητων εγκλημάτων. Στην προσπάθεια του για να βρει το συνδετικό κρίκο που ενώνει όλα αυτά βρίσκετε στον δρόμο ένας ιερέας (Edgar Ramirez) που εξειδικεύεται στους εξορκισμούς. Τότε αντιλαμβάνεται πως δεν έχει να κάνει με έναν στυγνό εγκληματία αλλά με το απόλυτο Κακό.

Ο σκηνοθέτης Scott Derrickson έχοντας στο ενεργητικό του μία από τη καλύτερες ταινίες τρόμου τον τελευταίων ετών, το Sinister επιστρέφει με μία ακόμα ταινία του είδους που αυτή την φορά έχει να κάνει με εξορκισμούς. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που πραγματεύεται αυτό το θέμα αφού μας έχει αποδείξει περίτρανα και στο παρελθόν με τον Εξορκισμό της Έμιλι Ρόουζ.

Τι δουλειά έχει εδώ ο Joel McHale από το Community;

Στην νέα του ταινία όμως χρησιμοποιεί μία διαφορετική προσέγγιση. Στο Deliver Us From Evil αρχικά έχουμε να κάνουμε με ένα αστυνομικό θρίλερ καθώς ο πρωταγωνιστής μας αρνείται να δεχτεί την έννοια του υπερφυσικού. Κάτι που λειτουργεί μόνο θετικά για την ταινία διότι δημιουργεί ένα κλήμα μυστηρίου με την ένταση να κλιμακώνεται σταδιακά μέχρι την αποδοχή.

Στο δεύτερο κομμάτι της ταινίας που είναι καθαρά Horror, αδέξια και ανεξήγητα ο σκηνοθέτης αποφασίζει να χαλάσει όλη την ατμόσφαιρα που δημιούργησε έως τώρα. Ότι κλισέ υπάρχει σε ταινία τρόμου εμφανίστηκε στα γρήγορα στις οθόνες μας με σκοπό να μας ταράξει. Δεν λέω έκανε την δουλειά του αλλά από ένα σημείο και μετά επαναλαμβανόταν σε τέτοιο ρυθμό που είχε γίνει αρκετά προβλέψιμο όπως και το φινάλε. Σε ένα μεγάλο μέρος θεωρώ πως για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται το σενάριο.


 Η  ιστορία βασίζεται στο βιβλίο του πρωταγωνιστή, πρώην αστυνομικού και νυν δαιμονολόγου  Ralph Sarchie. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται "και καλά" για αληθινή ιστορία (πουλάν αυτές) οπότε η εξέλιξη της ιστορίας αλλά και των χαρακτήρων είναι κάπως εγκλωβισμένη. 

Χαρακτήρες που δεν υπάρχουν και δεν αναπτύσσονται καθόλου πέραν του πρωταγωνιστή Eric Bana αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό του σεναρίου, Ευτυχώς στο υποκριτικό κομμάτι ο Eric Bana σώζει την ταινία αφού την κουβαλά κυριολεκτικά στις πλάτες του μαζί με την βοήθεια του ιδιόμορφου ιερέα Edgar Ramirez.

Τελικά το τελευταίο έργο του Scott Derrickson δεν πλησιάζει και πολύ τις προηγούμενες δουλειές του αν και τον βρίσκουμε βελτιωμένο σε κάποια σημεία. Για να μην μακρηγορώ το "Ξόρκισε το Κακό" δεν είναι από τις ταινίες που θα μείνουν αξιοσημείωτες στο χρόνο παρόλα αυτά πρόκειται για μία από τις καλύτερες της φετινής χρονιάς ως mainstream horror και αξίζει να του δώσουν μία ευκαιρία οι λάτρεις του είδους.

Το Ξόρκισε το Κακό προβάλετε στους κινηματογράφους από τις 11/9.


Προσωπική Αξιολόγηση: 3/5


Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου