Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Edge of Tomorrow (2014) - Review / Κριτική


Το καλοκαίρι αυτό είναι αναμφίβολα ένα από το πιο κινηματογραφικά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Οι ταινίες που κυκλοφόρησαν ήταν πολλές και μάλιστα αρκετές εξ’ αυτών γνώρισαν και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Μπορεί να μην έχω προλάβει να δω όλες τις κυκλοφορίες του Αυγούστου, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιστεύω ότι το ‘’Edge of Tomorrow’’ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ταινίας που θα θυμόμαστε και μετά το καλοκαίρι!

Το δυνατό σενάριο και το αξιόλογο casting είναι δύο μόνο από τα κλειδιά της επιτυχίας του.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην κλασσική ιδέα του ταξιδιού μέσα στον χρόνο. Ο Tom Cruise, ως στρατιώτης Bill Cage ζει ξανά και ξανά την ίδια ημέρα. Την αποφράδα ημέρα που οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις των ανθρώπων αποβιβάζονται στην Γαλλία για να αποκρούσουν την απελαύνουσα εξωγήινη απειλή. Σε αυτό το σημείο συγχωρέστε με αλλά παρέλειψα να αναφέρω ότι κομμάτι της βασικής ιδέας του σεναρίου είναι και η εμπλοκή εξωγήινων πολιτισμών στα της γης μας.

Στοιχείο κλειδί είναι ότι ο πρωταγωνιστής μας γνωρίζει εξ αρχής την αρνητική έκβαση της μάχης, μιας και έχει ζήσει την εν λόγω ημέρα ουκ ολίγες φορές. Ο στρατιώτης Bill Cage ζει ξανά και ξανά τον όλεθρο των δυνάμεων των ανθρώπων μη μπορώντας να κάνει ουσιαστικά τίποτα για να τον σταματήσει… μιας και δεν μπορεί να εξηγήσει την κατάσταση σε κανέναν από τους ανωτέρους του. Στο σημείο αυτό, δηλαδή σε μια από τις ατέρμονες επαναλήψεις, έρχεται στο προσκήνιο ως άλλη από μηχανής θεός, η υπολοχαγός Rita Vrataski, που στην ταινία την υποδύεται η ηθοποιός Emily Blunt. Η υπολοχαγός υπόσχεται στον Bill να τον βοηθήσει, εκμυστηρευόμενη του ότι και αυτή στο παρελθόν είχε μια ανάλογη εμπειρία.

Από δημιουργίας Holywood, έχουμε κυριολεκτικά βαρεθεί να βλέπουμε ταινίες που πραγματεύονται τον διαχρονικό πόθο της ανθρωπότητας να σπάσει το φράγμα του χρόνου για να ταξιδέψει στο παρελθόν και το μέλλον. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν κάποιος να προσπεράσει την εν λόγω ταινία, απογοητευμένος πιθανόν από την ποιότητα των υπολοίπων ταινιών του είδους.


Αυτό που κάνει όμως το ‘’Edge of Tomorrow’’ να ξεχωρίζει είναι ότι το σενάριο του δεν βασίζεται σε κάποιο μυθιστόρημα, αλλά αποτελεί πιστή μεταφορά του Ιαπωνικού manga ‘’All You Need Is Kill’’. Πιστεύω πως κινήσεις σαν και αυτή θα έπρεπε να επιβραβεύονται από το κοινό, καθώς η παραγωγή σεβάστηκε απόλυτα το αρχικό υλικό, μεταφέροντας ένα δύσκολο manga στην μεγάλη οθόνη.


Πέρα όμως από αυτά, με εξέπληξε ευχάριστα και ο Tom Cruise. Ο εν λόγω ηθοποιός είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο για πολύ καιρό. Σε αυτήν την ταινία καταφέρνει να αποδώσει τέλεια τον χαρακτήρα του στρατιώτη Bill Cage. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι κυριολεκτικά κομμένος και ραμμένος πάνω του, μιας και περιέχει πολλά στοιχεία από το φάσμα των συναισθημάτων του.

Και μπορεί ο Tom Cruise να είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά αυτή που αναμφίβολα κλέβει την παράσταση είναι η Emily Blunt. Η υπολοχαγός Rita Vrataski είναι μια δυναμική γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει η άποψη των πολλών, μιας και έχει αποδείξει πολλές φορές την αξία της στο παρελθόν. Προσωπικά θεωρώ άτι ο συγκεκριμένος ρόλος αποτελεί την επίτομη των γυναικείων ρόλων σε ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας .

Κλείνοντας, πιστεύω ότι το ‘’Edge of Tomorrow’’ θα σημειώσει επιτυχία και δεν θα γίνει ακόμα μια ‘’καλοκαιρινή’’ ταινιούλα. Ελπίζω το παράδειγμα της Village Roadshow Pictures να ακολουθήσουν σύντομα και άλλα στούντιο.
CaptainMyron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου