Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

The Battery (2012) - Review / Κριτική


Ταινίες με ζόμπι... . Πολλές προσεγγίσεις έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, τις περισσότερες με low budget. και το αποτέλεσμα αν όχι κάτω του μετρίου σίγουρα αστείο. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και μία από αυτές είναι και η "Μπαταρία"! Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης,σεναριογράφος αλλά και ηθοποιός Jeremy Gardner μας παρουσιάζει μία ταινία που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο Ben (Jeremy Gardner) και ο Mickey (Adam Cronheim) είναι δύο πρώην παίκτες του baseball που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο γεμάτο νεκροζώντανους. Περιπλανιούνται στα δάση της Νέας Αγγλίας αποφεύγοντας τις περίεργες καταστάσεις  μέχρι που μια μέρα ακούνε στον ασύρματο μία συνομιλία για μία καλά οργανωμένη κοινότητα. Ο Mickey δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του το μέρος που θα μπορεί να αποκαλέσει ξανά "σπίτι" παρά το γεγονός ότι τους προειδοποίησαν πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Κινδυνεύουν άραγε από τους περπατητές ή από την ίδια την ανθρώπινη φύση;

Με μόλις 6,000$ budget ο Jeremy Gardner καταφέρνει να κάνει μία αξιοπρεπή ζομποταινία χρησιμοποιώντας έξυπνα σκηνοθετικά τρικ και σωστά δομημένους χαρακτήρες. Η ταινία αρχικά μας δείχνει την καθημερινότητα των δύω φίλων χωρίς καμία αναφορά στην λέξη από ζ, έτσι ο θεατής αν δεν έχει ιδέα με το τι παίζει με την υπόθεση της θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Όχι με την θετική έννοια καθώς με την πρώτη σκηνή των νεκροζώντανων θα καταλάβει τι σημαίνουν τα 6 χιλιάρικα. Έτσι και η ταινία για πρακτικούς λόγους εστιάζει στην φύση του ανθρώπου κάτι που τις βγαίνει και σε καλό.Άλλωστε κανείς δεν θα ήθελε να δει 5-10 τύπους με λίγο μέικαπ να βογκάνε.


Βέβαια ευτυχώς το budget είναι και το μόνο ελάττωμα της ταινίας. Όσο αφορά το σενάριο είναι έξυπνο και πρωτοποριακό. Βέβαια η ταινία έχει σαν απαίτηση την υπομονή μας. Ξεκινάει από μία χαλαρή κωμωδία τρόμου και εξελίσσεται σε δράμα με με την ένταση και την αγωνία να κορυφώνονται στο τέλος. Ένα τέλος αμφιλεγόμενο που θα διχάσει τους περισσότερους αλλά είναι και αυτό που με έκανε να θεωρώ την ταινία τόσο ξεχωριστεί για το είδος της.

Οι δύο πρωταγωνιστές κάνουν το ντεμπούτο τους αφήνοντας θετικές εντυπώσεις ακολουθώντας την γραμμή ενός καλού buddy movie. Υπάρχει χημεία μεταξύ τους και αυτό φαίνεται παρά τις διαφορετικές προσωπικότητες που έχουν οι χαρακτήρες τους.

Το "The Battery" καταφέρνει να πετύχει τόσο πολλά για το χαμηλό του budget. Αποτελεί καινοτομία στο zombie genre συνδυάζοντας διασκεδαστικούς χαρακτήρες αλλά και ακραίες καταστάσεις. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βήμα του Jeremy Gardner και είμαι περίεργος να δω τι άλλο θα σκαρφιστεί χρησιμοποιώντας ίσως και τον διπλάσιο κεφάλαιο.

Προσωπική Αξιολόγηση: 3/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου