Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Captain Phillips (2013) - Review / Κριτική


Το καλό με την φθινοπωρινή περίοδο κάθε χρόνου είναι ότι βγαίνουν στις αίθουσες όλες οι Χολυγουντιανές ταινίες που θέλουν να διεκδικήσουν ένα ή περισσότερα χρυσά αγαλματίδια. Μία από αυτές είναι και το Captain Phillips και να φανταστείτε ήδη είναι υποψήφιο, όπως αναμενόταν, σε τέσσερις κατηγορίες για Χρυσή Σφαίρα. Γνωρίζοντας μόνο ότι πρωταγωνιστεί ο Tom Hanks και πως είναι αληθινή ιστορία δεν χρειάστηκαν περισσότερα για να δω μία από τις καλύτερες ταινίες τις χρονιάς.

Το Μάρτιο του 2009 ο Αμερικανός καπετάνιος Richard Phillips επιβιβάζετε στο φορτηγό πλοίο Maersk Alabama από το λιμάνι του Ομάν με προορισμό την Κένυα για να μεταφέρει μεταξύ άλλων και ανθρωπιστική βοήθεια. Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς περνάει έξω από τα νερά της Σομαλίας που τον τελευταίο καιρό έχουν έντονη δράση οι Σομαλοί πειρατές-ψαράδες. Όταν όμως δύο πειρατικές βάρκες προσεγγίσουν το πλοίο και το καταλάβουν, μία κατάσταση ομηρίας θα ξεκινήσεις με αντάλλαγμα πολλών εκατομμυρίων.


Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Richard Phillips όπως την κατέγραψε ο ίδιος στο βιβλίο του "A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea"  και σε σενάριο Billy Ray (Hunger Games) η ταινία μας παρουσιάζει ένα αγωνιώδες θρίλερ με τις αντιθέσεις δύο διαφορετικών κόσμων να είναι εμφανές . Από την μία έχουμε ξυπόλητα παιδαρέλια από ψαροχώρια να αναζητούν το εύκολο χρήμα για μία καλύτερη ζωή  και από την άλλη τον δυτικό πολιτισμό με τα πελώρια καράβια του και τα αντιτρομοκρατικά συστήματα.Αλλά η ουσία δεν βρίσκετε εδώ

Ο μετρ των docudrama Paul Greengrass (United93) καταφέρνει και χτίσει μία περιπέτεια με την ένταση να αυξάνετε κάθε λεπτό που περνάει. Γνωστός για τα κοφτά πλάνα του και την "κουνημένη" κάμερα ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη ενώ η ικανότητα του να δίνει έμφαση σε οποιοδήποτε ήχο κάνει το φιλμ άκρως ρεαλιστικό.


Βέβαια σε αυτό συμβάλουν και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Χωρίς πολλούς ηρωισμούς ο Tom Hanks ως Richard Phillips δεν είναι απλά ένας καπετάνιος αλλά και ηγέτης του πληρώματος του με όλη την σημασία της λέξης. Είναι αρκετά ταπεινός αλλά και ανθρώπινος, δίνοντας μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.Τα τελευταία δέκα λεπτά το επιβεβαιώνουν άλλωστε. 

Έκπληξη όμως αποτελεί και η ερμηνεία του πρωτοεμφανιζόμενου Barkhad Abdi στον ρόλο του Muse (αρχηγός των πειρατών). Η φτωχιά και οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης οδηγούν των Muse στα άκρα θέλοντας να τα παίξει όλα για όλα. 

Αν εξαιρέσουμε το αμερικάνικο πνεύμα ο Greengrass μας παραδίδει ένα αριστούργημα γεμάτο σασπένς και ένταση κάνοντας και τα 134 λεπτά του φιλμ απαραίτητα. Με ερμηνείες να καθηλώνουν αλλά και πλοκή η ταινία θα εξασφαλίσει εύκολα την είσοδο της στα βραβεία Oscar αλλά και στις λίστες με τις καλύτερες της χρονιάς. Aν και κάτι μου λέει πως θα φύγει με λιγότερα απ'ότι της αξίζει...
Προσωπική Αξιολόγηση: 4/5



Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου