Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Peaky Blinders (2013 - present)


Από το μακρινό 1920 το Peaky Blinders ήρθε να ταράξει τα νερά της τηλεόρασης. Ίσως ακούγεται υπερβολικό (και είναι) αλλά αυτή είναι η εντύπωση κάποιου που παρακολούθησε για πρώτη φορά βρετανική παραγωγή από το κανάλι του BBC 2. Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο μεταπολεμικό Μπέρμιγχαμ; Προσοχή όμως τα σοκάκια κρύβουν κινδύνους.

Ποια είναι η υπόθεση;

Αγγλία, 1919 και συγκεκριμένα στο Μπέρμιγχαμ . Λίγο μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η ιστορία μας επικεντρόνεται στην περιβόητη οικογένεια γκάνγκστερ Shelby, γνωστοί και ως Peaky Blinders.Ασχολούνται κυρίως με τον τζόγο και τις μικροκλοπές αλλά δεν διστάζουν και να χαρακώσουν το πρόσωπο οποιουδήποτε τους σταθεί εμπόδιο με τα ξυράφια που έχουν ραμμένα στα καπέλα τους. Εξού και το όνομα τους Peaky Blinders!

Ο αρχηγός τους είναι ο Tommy.Έξυπνος, φιλόδοξος  και αδίσταχτος όπως αρμόζει η θέση του και θέλει να ανεβάσει το κύρος της ομάδας του πέρα από τα όρια της πόλης.Έτσι σε μία κλοπή ρουτίνας κατά λάθος οι δικοί του παίρνουν λάθος λεία που βάζει την οικογένεια Shelby σε κίνδυνο. Ο Tommy φυσικά ένας άνθρωπος του τζόγου θα ρισκάρει και θα εκμεταλλευτεί την ατυχία προς όφελος τους. Η κίνηση αυτή τραβάει την προσοχή του επιθεωρητή Chester Campbell από το Μπέλφαστ που έρχεται στην πόλη για την καθαρίσει από την διαφθορά και την ανομία.


Ποιοι ποιοι είναι οι συντελεστές;

Εδώ αρχίζουν τα ωραία.Τον Tommy Shelby υποδύεται ο Cillian Murphy (Inception, Batman Begins,  28 Days Later) που μοιάζει η ιδανική επιλογή για τον ρόλο.Ο Murphy  καταφέρνει να δημιουργήσει  έναν χαρακτήρα  που παλεύει συνεχώς με εσωτερικούς δαίμονες που έχει αποκτήσει κατά την διάρκεια του πολέμου.

Στην απέναντι όχθη στέκεται η επιβλητική μορφή του Sam Neill (The Hunt for Red October, The Piano) ως Chester Campbell. Κάθε αντιήρωας χρειάζεται και έναν αντίστοιχο αντίπαλο  του ίδιου κύρους για να υπάρχει η απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι.Έτσι και ο Sam Neill δεν είναι ένας συνηθισμένος επιθεωρητής. Είναι ικανός να φτάσει στα άκρα χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο για να πετύχει την αποστολή που του έχει αναθέσει ο ίδιος ο Winston Churchill.

Φυσικά δεν λείπει και το γυναικείο στοιχείο από την σειρά. Η Helen McCrory είναι η θεία Polly η φωνή της λογικής που συγκρατεί όλη την οικογένεια ενωμένη.Επίσης έχουμε και την γοητευτική Annabelle Wallis ως Grace, μία μπαργούμαν που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία μας.

Ο δημιουργός της σειράς είναι ο Steven Knight (Dirty Pretty Things,Hummingbird) ενώ την σκηνοθεσία υπογράφουν ο Otto Bathurst και ο Tom Harper.

Bonus: Σε μικρότερους ρόλους  την εμφάνιση τους κάνουν  ο Charlie Creed-Miles (Wild Bill) και ο Tommy Flanagan (o Chibs από το Sons of Anarchy)


Σε τι κατάσταση βρίσκετε η σειρά;

Αποτελείτε από έξι 60λεπτα επεισόδια που προβλήθηκαν από το κανάλι του BBC 2 σε περίοδο ενός μήνα(12 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου) και τώρα αναμένουμε την δεύτερη περίοδο κάπου μέσα στο 2014.

Εντυπώσεις:

Βασικό ρόλο στην επιτυχία τις σειράς( 7,9 IMDb) παίζει η τρομερή ατμόσφαιρα που επικρατεί.Το βιομηχανικό Μπέρμιγχαμ δημιουργεί ένα τρομερό σκηνικό γεμάτο καπνούς και κακόφημες γειτονίες γεμάτες από άντρες που το πρωί δουλεύουν για το μεροκάματο και το βράδυ μπεκροπίνουν σε παμπ.Φυσικά το ουίσκι και τα τα  τσιγάρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της όλης κατάστασης και προσωπικά έχω να δω τόσο πολύ ουίσκι σε σειρά από τις ένδοξες μέρες του Deadwood.

Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα είναι η φοβερή μουσική. Nick Cave, The Wite Stripes αλλά και παραδοσιακά ιρλανδέζικα τραγούδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν άλλωστε από μία τόση καλή παραγωγή.

Τέλος θα λέγαμε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάτσεις και να δεις 6 επεισόδια μέσα σε 2 μέρες(!). Πέρα από το cast που τραβάει όλα τα βλέμματα η πλοκή έχει πολύ ζουμί.Ας πούμε καλύτερα όμως τι δεν είναι το Peaky Blinders. Λοιπόν το Peaky Blinders δεν είναι μία απλή σειρά. Θα μπορούσε κάλλιστα είναι μια 6ωρη ταινία χωρισμένη σε 6 κομμάτια για να έχει χρόνο να αναπτυχθούν πλήρως οι χαρακτήρες.

 Παραγωγή - Συντελεστές - Ατμόσφαιρα - Μουσική όλα είναι αψεγάδιαστα. Ωμό και ρεαλιστικό το αριστουργηματικό Peaky Blinders παίρνει τα 4 αστεράκια του με την προοπτική στον επόμενο κύκλο να γίνει καλύτερο. Εσάς πως σας φάνηκε;

Προσωπική Αξιολόγηση: 4/5



 Δείτε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου