Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Gravity (2013) - Review / Κριτική


Gravity. Κριτικές να αγγίζουν το 97% στο Rotten Tomatoes και όλοι να κάνουν λόγο για την ταινία της χρονιάς."Συγκλονιστική η νέα ταινία του Alfonso Cuarón","Sandra Bullock και George Clooney μαζί στην ίδια οθόνη","η ιστορία επιβίωσης της Δόκτωρ Ράιαν Στόουν και του Ματ Κοβάλσκι με άφησε άφωνο-η, γενικά με άφησε" .Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάτι από τα παραπάνω, το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως όντως πρόκειται για απίστευτη κινηματογραφική εμπειρία και αξίζει να την δεις σε όσο μεγαλύτερη οθόνη γίνετε και φυσικά σε 3D.

 Η ιστορία έχει ως έξεις: Η επιστήμονας Dr.Ryan Stone (Sandra Bullock) ταξιδεύει για πρώτη φορά στο διάστημα. Μαζί με τον βετεράνο αστροναύτη Matt Kowalsky (George Clooney) αποστολή τους είναι να διορθώσουν ένα τηλεσκόπιο της NASA. Όλα μοιάζουν να κυλούν ομαλά όταν τους ενημερώνουν από το το Κέντρο Έλεγχου (με την φωνή του Ed Harris) ότι θραύσματα από σύγκρουση δορυφόρου με ρώσικο πύραυλο έρχονται καταπάνω τους.

Αμέσως θα προσπαθήσουν να προστατευτούν αλλά τα συντρίμμια θα πέσουν με τόση μανία πάνω τους που θα χάσουν την επικοινωνία μεταξύ τους.Κάπως έτσι ξεκινάει η διαστημική τους οδύσσεια  με την έλλειψη οξυγόνου να μοιάζει το μικρότερο τους πρόβλημα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν.


CinemagasTV says: Δεν ξέρω αν το καταλάβατε από τον πρόλογο, αλλά δεν πρόκειται να διαβάσετε εδώ άλλη μία διθυραμβική κριτική. Δυστυχώς νιώθω πως έπεσα θύμα του ντόρου που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα της νέας δουλείας του Alfonso Cuarón και τον εκπληκτικών trailer που έβλεπα και ξανά έβλεπα..

Το σενάριο του Alfonso Cuarón και του γιου του Jonás Cuarón είναι γεμάτο από "μαύρες τρύπες" (τι είπα πάλι!) Θα αποφύγω τα spoiler και θα πω απλά πως συμβαίνει η μία υπερβολή μετά την άλλη σε σημείο που σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις για την ηρωίδα μας το κοινό μέσα στο σινεμά να γελάει με τα παθήματα της.

Όσο και εντυπωσιακή να ακούγετε η υπόθεση δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων απογοητεύουν. Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δράμα αρκετά ρεαλιστικό, τουλάχιστον όσο γίνετε.Υπάρχουν ταινίες όπως το Pacific Rim που είναι υπερβολικές αλλά ξέρεις τι πρόκειται να δεις. Εδώ απλά πέσαμε από τα σύννεφα.

Η Sandra Bullock στον ρόλος της ως Dr.Ryan Stone σηκώνει όλη την ταινία πάνω της. Νομίζω πως απέδωσε καλά αν σκεφτείτε πως ο χαρακτήρας που υποδύεται έχει αρκετά ελαττώματα και βγάζει μια ψυχρότητα προς τον θεατή. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο ο George Clooney που λειτούργόυσε σαν μέντορας της Dr.Ryan Stone και πνεύμα λογικής. Δυστυχώς ο ρόλος του είναι μικρός.

Μην σας φανεί περίεργο αν δούμε την Sandra Bullock σε μερικούς μήνες με το χρυσό αγαλματίδιο στο χέρι, άσχετα αν θα τραβάμε τα μαλλιά μας.


3D:Ο μόνος λόγος που αξίζει να δει κανείς αυτήν την ταινία είναι για το 3D. Ο Alfonso Cuarón σε αυτό το κομμάτι έχει κάνει τρομερή δουλεία. Επειδή τα πλάνα είναι σε first person τις περισσότερες φορές σου δίνουν την εντύπωση πως είσαι και εσύ μέρος του διαστημικού πληρώματος και βιώνεις μια  τρομερή περιπέτεια, ειδικά όταν τα θραύσματα πέφτουν πάνω σου.Η αγωνία χτυπάει κόκκινο και το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η προσωπική σου επιβίωση.Όταν οι τίτλοι τέλους πέφτουν, επανέρχεσαι και ξανά στην πραγματικότητα και προσπαθείς να νιώσεις ξανά την βαρύτητα.

Δεν είδα την ταινία σε IMAX αλλά μόνο σε 3D και νομίζω πως είναι από τις λίγες ταινίες που αξιοποιούν την τεχνολογία 3D στο έπακρο. Δείτε την όσο προλαβαίνετε ακόμα στους κινηματογράφους (παίζει από 7 Νοεμβρίου) στην μεγαλύτερη οθόνη και σε 3D φυσικά. Η ταινία πιστεύω πως θα χάσει την μαγεία της σε οποιαδήποτε άλλη μορφή (DVD,Blue-Ray κλπ).

Μπορεί το σενάριο να ήταν αδύναμο αλλά σίγουρα το διάστημα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο στις ταινίες μετά το Gravity.

Προσωπική Αξιολόγηση: 3/5

 

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου